Nuffnang Ads

Isnin, 31 Januari 2011

Sup Cendawan Berkrim

Bahan-bahan;
200g isi ayam - dicincang
3 ulas bawang putih - dicincang
1 biji bawang besar - dihiris
250g mentega
1 tin cendawan butang - dipotong nipis
240g tepung gandum
1 1/2 liter air
500ml susu segar
2 ketul kiub ayam
garam secukup rasa
lada sulah secukup rasa
bahan perasa secukupnya

Cara memasak;

  1. Panaskan mentega di dalam periuk dengan api perlahan sehingga cair.
  2. Masukkan bawang besar dan bawang putih. Tumis sehingga layu.
  3. Masukkan isis ayam dan cendawan tadi. Kacau sehingga ayam masak.
  4. Masukkan tepung gandum. kacau sehingga kuning.
  5. Masukkan air sedikit demi sedikit. Kacau selalu agar tepung tidak berketul. Biar mendidih.
  6. Tutup api dan biarkan sejuk seketika.
  7. Kemudian kisar semua bahan yang dimasak tadi tetapi jangan terlalu halus.
  8. Masukkan semula semua bahan yang telah dikisar tadi ke dalam periuk dan masak semula di atas api yang perlahan.
  9. Masukkan susu segar, kiub ayam, perasa, lada sulah dan garam secukup rasa. Kacau dan biarkan mendidih seketika.

1 ulasan:

Nava K berkata...

looks lovely, will try out one of these days.

Anda Mesti Suka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nuffnang Ads