Bahan-bahan
1 kg ubi kayu, diparut dan diperah airnya
60 g (1/2 cawan) kelapa parut
600 g ikan kayu atau ikan tongkol
3 g (1/2 sudu teh) garam
daun pisang yang telah dilayukan atau plastik untuk menggulung ubi kayu
10 g (10 tangkai) cili kering
120 g (10 batang) serai
80 g (10 biji) bawang merah ditumbuk kasar
4 g (2 sm) kunyit hidup
20 g (4 biji) bawang putih
1 kg ubi kayu, diparut dan diperah airnya
60 g (1/2 cawan) kelapa parut
600 g ikan kayu atau ikan tongkol
3 g (1/2 sudu teh) garam
daun pisang yang telah dilayukan atau plastik untuk menggulung ubi kayu
10 g (10 tangkai) cili kering
120 g (10 batang) serai
80 g (10 biji) bawang merah ditumbuk kasar
4 g (2 sm) kunyit hidup
20 g (4 biji) bawang putih
Cara memasak
- Ubi kayu yang diparut, digaul rata dengan kelapa parut. Ramuan itu dimasukkan ke dalam bekas loyang dan dikukus selama 15 minit atau sehingga masak. Bila sejuk gulung dengan daun pisang atau plastic hingga padat.
- Bersihkan ikan kayu dan sapu dengan garam dan sumbat bahagian perutnya dengan ramuan yang ditumbuk. Bakar di atas kayu api atau ketuhar jingga rangup.
- Putu (ubi kayu) dipotong bulat dan dimakan bersama ikan bakar
Tiada ulasan:
Catat Ulasan