Tanda-tanda keracunan makanan:
- selesma disertai dengan demam dan kesejukan
- loya
- cirit-birit
- kekejangan bahagian abdomen atau dehidrasi
- sakit kepala melampau atau sakit di bahagian leher
Jika berlaku kepada wanita hamil, mereka harus lah menghubungi doktor untuk mendapatkan rawatan. Hal ini kerana apabila wanita hamil didiagnosis dan dirawat dengan awal, ia dapat mengelakkan keguguran dan bayi mati dalam kandungan.
Panduan mengelakkan keracunan makanan bagi wanita hamil;
- Jangan beli sebarang makanan yang dah tamat tarikh luput atau kerosakan pada bahagian sampul makanan.
- Elakkan susu tidak berpasteur dan makanan yang diperbuat daripadanya.
- Biarkan daging dan tenusu disejukkan pada suhu 40 darjah dan ke bawah
- Pastikan tangan bersih sebelum makan
- Basuh sayur-sayuran terlebih dahulu
- Perap atau lembutkan makanan dalam peti ais
- Jangan hidangkan telur mentah atau makanan yang mengandunginya.
- Masak daging dan makanan laut semasak-masaknya.
- Pastikan makanan dihidangkan secepat mungkin selepas siap dimasak.
- Panaskan semula makanan yang ditinggalkan atau makanan segera.
- Walaupun risiko makanan delikatesen rendah, namun wanita hamil perlu mengelakkan daging deli.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan