Nuffnang Ads

Jumaat, 21 Januari 2011

Keracunan Makanan Ketika Hamil

Keracunan makanan boleh membahayakan kesihatan sekiranya berlaku konstraksi semasa kehamilan. Wanita hamil akan menghadapi simptom-simptom ringan seperti demam serta sakit-sakit badan. Sekiranya terjadi, wanita hamil harus memulihkan diri secepat mungkin kalau tidak ia akan menjangkiti bayi dalam kandungan nanti. Oleh itu, wanita hamil perlu mengambil penjagaan yang rapi bagi mengelakkan makanan yang mungkin tercemar.

Tanda-tanda keracunan makanan:
  • selesma disertai dengan demam dan kesejukan
  • loya
  • cirit-birit
  • kekejangan bahagian abdomen atau dehidrasi
  • sakit kepala melampau atau sakit di bahagian leher
Jika berlaku kepada wanita hamil, mereka harus lah menghubungi doktor untuk mendapatkan rawatan. Hal ini kerana apabila wanita hamil didiagnosis dan dirawat dengan awal, ia dapat mengelakkan keguguran dan bayi mati dalam kandungan.

Panduan mengelakkan keracunan makanan bagi wanita hamil;
  • Jangan beli sebarang makanan yang dah tamat tarikh luput atau kerosakan pada bahagian sampul makanan.
  • Elakkan susu tidak berpasteur dan makanan yang diperbuat daripadanya.
  • Biarkan daging dan tenusu disejukkan pada suhu 40 darjah dan ke bawah
  • Pastikan tangan bersih sebelum makan
  • Basuh sayur-sayuran terlebih dahulu
  • Perap atau lembutkan makanan dalam peti ais 
  • Jangan hidangkan telur mentah atau makanan yang mengandunginya.
  • Masak daging dan makanan laut semasak-masaknya.
  • Pastikan makanan dihidangkan secepat mungkin selepas siap dimasak.
  • Panaskan semula makanan yang ditinggalkan atau makanan segera.
  • Walaupun risiko makanan delikatesen rendah, namun wanita hamil perlu mengelakkan daging deli.

Tiada ulasan:

Anda Mesti Suka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nuffnang Ads